Az almaecet nagyon népszerű, az emberek évszázadok óta használják a főzésben és a gyógyászatban.

Az almaecetnek számos egészségügyi tulajdonsága van, többek között antimikrobiális és antioxidáns hatása. Mi több, bizonyítékok utalnak arra, hogy olyan egészségügyi előnyökkel járhat, mint a fogyás elősegítése, a koleszterinszint csökkentése, a vércukorszint csökkentése és a cukorbetegség tüneteinek javítása.

Azonban kevés kutatás létezik, és további vizsgálatokra van szükség, mielőtt alternatív terápiaként ajánlható lenne.

almaecet hatásai
Food photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

1. Magas az egészségre ható anyagok tartalma

Az almaecet kétlépcsős eljárással készül.

Először a gyártó a zúzott almát élesztőnek teszi ki, amely erjeszti a cukrokat, és alkohollá alakítja azokat. Ezután baktériumokat adnak hozzá, amelyek tovább erjesztik az alkoholt, és ecetsavvá – az ecet fő hatóanyagává – alakítják.

Az ecetsav adja az ecet erős savanyú szagát és ízét. A kutatók úgy vélik, hogy ez a sav felelős az almaecet egészségügyi előnyeiért. Az almaecetek 5-6%-os ecetsavtartalmúak.

A bio, szűretlen almaecet tartalmaz egy „anyának” nevezett anyagot is, amely fehérjékből, enzimekből és barátságos baktériumokból álló szálakból áll, és amely a terméknek zavaros megjelenést kölcsönöz.

Egyesek úgy vélik, hogy az „anya” felelős a legtöbb egészségügyi előnyéért, bár jelenleg nincsenek ezt alátámasztó tanulmányok.

Bár az almaecet nem tartalmaz sok vitamint vagy ásványi anyagot, csak egy kevés káliumot. A jó minőségű márkák tartalmaznak néhány aminosavat és antioxidánst is.

2. Az almaecet segíthet elpusztítani a káros baktériumokat

Az ecet segíthet a kórokozók, köztük a baktériumok elpusztításában. Sokan használják az ecetet tisztításra és fertőtlenítésre, körömgomba, tetvek, szemölcsök és fülgyulladások kezelésére. Hippokratész, a modern orvostudomány atyja több mint 2000 évvel ezelőtt ecetet használt sebek tisztítására.

Az ecet élelmiszer-tartósítószer is, és tanulmányok szerint gátolja az olyan baktériumok, mint az E. coli, elszaporodását és az élelmiszer megromlását.

Ha természetes módot keresel az élelmiszerek tartósítására, az almaecet segíthet.

Továbbá hagyományos házi praktikának számít a hígított almaecetet a bőrre kenni, amely segíthet a pattanások eltávolításában, azonban erről még hivatalos kutatások nem voltak, így érdemes fenntartásokkal kezelni, és esetleg saját magunk kipróbálni.

3. Segíthet a vércukorszint csökkentésében és a cukorbetegség kezelésében

A mai napig az ecet egyik leghatásosabb alkalmazása a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének segítése. A 2-es típusú cukorbetegségre jellemző a magas vércukorszint, amelyet az inzulinrezisztencia vagy az inzulintermelésre való képtelenség okoz.

Azonban a cukorbetegséggel nem rendelkező emberek is profitálhatnak abból, ha vércukorszintjüket a normális tartományban tartják, mivel egyes kutatók szerint a magas vércukorszint az öregedés és a különböző krónikus betegségek egyik fő oka.

A vércukorszint szabályozásának leghatékonyabb és legegészségesebb módja a finomított szénhidrátok és a cukor kerülése, de az almaecetnek is lehet jótékony hatása.

A kutatások szerint az ecet a következő előnyökkel jár a vércukor- és inzulinszintre nézve:

  • Egy  tanulmány szerint az ecet 19-34%-kal javíthatja az inzulinérzékenységet magas szénhidráttartalmú étkezés során, és jelentősen csökkentheti a vércukorszintet és az inzulinreakció.
  • Egy 5 egészséges emberen végzett  vizsgálatban az ecet 31,4%-kal csökkentette a vércukorszintet 50 gramm fehér kenyér elfogyasztása után.
  • Egy cukorbetegeken végzett kis vizsgálat arról számolt be, hogy lefekvés előtt 2 evőkanál almaecet fogyasztása lefekvés előtt 4%-kal csökkentette az éhgyomori vércukorszintet másnap reggelre.

Számos más, embereken végzett vizsgálat is azt mutatja, hogy az ecet javíthatja az inzulin működését és csökkentheti az étkezések utáni vércukorszintet.
Azonban fontos megemlíteni hogy a vércukor szint kezelését nem szabad csak az ecetre bízni, ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, akkor mielőtt kipróbálnád az étrendedben, érdemes konzultálnod orvosoddal vagy diatetikussal.

4. Az almaecet segítheti a fogyást

Talán meglepő, de tanulmányok szerint az almaecet segíthet a fogyásban.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy az ecet növelheti a teltségérzetet. Ez ahhoz vezethet, hogy kevesebb kalóriát fogyassz és így elősegíti a fogyást.

Egy tanulmány szerint például egy magas szénhidráttartalmú étkezés melletti ecet fogyasztása fokozott teltségérzetet eredményezett, ami miatt a résztvevők 200-275 kalóriával kevesebbet ettek a nap hátralévő részében.

Továbbá egy 175 elhízott emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a napi almaecetfogyasztás a hasi zsírréteg csökkenéséhez és fogyáshoz vezetett.

  • 1 evőkanál (12 ml) bevétele 1,2 kg fogyáshoz vezetett.
  • 2 evőkanál (30 ml) fogyasztása 1,7 kg fogyást eredményezett.

Ez a vizsgálat 3 hónapig tartott, továbbá természetesen a résztvevők napi tevékenysége sem ugyanaz és változó életkörülményeket is érdemes számításba venni.

Ez azt jelenti, hogy az egyes élelmiszerek vagy összetevők egyszerű hozzáadása vagy kivonása ritkán jár észrevehető hatással a testsúlyra. A teljes étrend vagy életmód az, ami hosszú távú fogyást eredményez.

Összességében az almaecet a telítettség elősegítésével, a vércukorszint csökkentésével és az inzulinszint csökkentésével hozzájárulhat a fogyáshoz.

Az almaecet evőkanálanként csak körülbelül három kalóriát tartalmaz, ami nagyon kevés.

5. Az almaecet javítja a szív egészségét az állatoknál

A szívbetegség az egyik vezető halálozási ok. Számos biológiai tényező kapcsolódik a szívbetegség kockázatához. A kutatások szerint az ecet számos ilyen kockázati tényezőt javíthat. A vizsgálatok nagy részét azonban állatokon végezték.

Ezek az állatkísérletek arra utalnak, hogy az almaecet csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet, valamint számos más szívbetegség kockázati tényezőt.

Egyes patkányokon végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az ecet csökkenti a vérnyomást, amely a szívbetegségek és a veseproblémák egyik fő kockázati tényezője. Arra azonban nincs kutatás, hogy az ecet az emberek szívének egészségére jótékonyan hatna. A kutatóknak több vizsgálatot kell végezniük, mielőtt határozott következtetéseket vonnának le.

6. Az almaecetnek jótékony hatása van a bőrre

Az almaecet gyakori gyógymód az olyan bőrbetegségek, mint a száraz bőr és az ekcéma kezelésére.

A bőr természetes módon enyhén savas. A helyi almaecet használata segíthet a bőr természetes pH-értékének kiegyensúlyozásában, javítva ezzel a bőr védőgátját. Másrészt a lúgos szappanok és tisztítószerek irritálhatják az ekcémát, és ronthatják a tüneteket.

Antibakteriális tulajdonságai miatt az almaecet elméletileg segíthet megelőzni az ekcémához és más bőrbetegségekhez kapcsolódó bőrfertőzéseket.

Egyesek hígított almaecetet használnak arclemosó vagy tonik formájában, amely elpusztíthatja a baktériumokat és megelőzheti a pattanásokat.

Ha almaecectet használnál a bőrödre hosszú távon, érdemes bőrgyógyásszal vagy orvossal beszélned abban az esetben ha fokozott panaszaid vannak, vagy bőrsérülésed. Hígitatlan ecetet ne használj, mivel égési sérüléshez hasonló panaszokat okozhat.

Hogyan építsük be az életünkbe az almaecetet

Az almaecetet a legjobban úgy építhetjük be az étrendünkbe, ha a főzéshez használjuk. Egyszerű kiegészítője az olyan ételeknek, mint a salátaöntetek és a házi majonéz.

Néhányan vízben hígítva is szeretik inni, és italként fogyasztják. A szokásos adagok napi 1-2 teáskanál (5-10 ml) és 1-2 evőkanál (15-30 ml) között mozog egy nagy pohár vízben elkeverve.

A legjobb, ha kis adagokkal kezdjük, és kerüljük a nagy mennyiségek fogyasztását. A túl sok ecet káros mellékhatásokat okozhat, beleértve a fogzománc erózióját és a lehetséges gyógyszer kölcsönhatásokat.

Egyes dietetikusok azt javasolják, hogy organikus, szűretlen almaecetet használjunk, amely anyát tartalmaz.