A sós vizes gargalizálás egy pofon egyszer és biztonságos otthoni gyógymód.

Leggyakrabban torokfájás, vírusos légúti fertőzések, például megfázás vagy arcüreggyulladás esetén használják. Segíthetnek az allergián vagy más enyhébb problémákon is. A sós vizes gargalizálás hatékony lehet mind a fertőzések enyhítésére, mind pedig a súlyosbodásuk megelőzésére.

A sós vizes gargalizálás meglehetősen egyszerű. Mindössze két összetevőre van szükség – vízre és sóra. Az elkészítése és alkalmazása nagyon kevés időt vesz igénybe, és 6 év feletti gyermekek számára teljesen biztonságos (és bárki számára, aki könnyen tud gargalizálni).

Mivel ez is egy meglehetősen természetes, megfizethető és kényelmes gyógymód, bizonyos betegségek esetén standard házi gyógymódnak számít. Nézzük meg, hogyan kell sós vizzel hatásosan gargalizálni és milyen egészségügyi előnyei vannak.

sós vizes gargalizálás

Miért érdemes sós vízzel gargalizálni?

A sós vizes gargalizálás rendkívül népszerűvé vált néhány kisebb betegség kezelése esetén. Alternatív gyógymódként már a modern orvostudomány előtt is sikerrel alkalmazták őket.

Valójában a kutatások és a modern orvostudomány még ma is támogatja a sós vizes gargalizálást, mint hatékony megközelítést bizonyos enyhe egészségügyi problémák esetén.

Tudományosan bizonyított, hogy a só segít kiszívni a vizet a szájszövetekből, miközben egy olyan sós gátat hoz létre, amely kizárja, hogy a víz és a káros kórokozók visszakerüljenek a szájüregbe.

Ez teszi a sós vizes gargarizálást értékessé a vírusok és baktériumok elpusztításában, a szájban és a torokban előforduló fertőzések esélyének csökkentésében, valamint bizonyos esetekben a gyulladás enyhítésében. Ezek közé tartoznak a következők:

Torokfájás

Bár nagyon régi házi gyógymódról van szó, a sós vizes gargalizálás még mindig ajánlott a torokfájás esetén, állapította meg egy 2011-es klinikai vizsgálat. Különösen hatásos az enyhe torokfájást okozó megfázás vagy influenza esetén.

Arcüreg- és légúti fertőzések

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a sós víz segíthet csökkenteni a fertőzés súlyosságát, legyen szó vírusos vagy bakteriális fertőzésről. Ez magában foglalja a következőket:

  • megfázás
  • influenza
  • torokgyulladás
  • mononukleózis

Egy 2013-as tanulmány a nem orvosi influenza-megelőzési módszerekről megállapította, hogy a sós vizes gargalizálás talán még az influenza elleni védőoltásnál is hatékonyabb az újrafertőződés megelőzésében.

Allergia

Mivel bizonyos allergiák – például pollenek vagy kutya- és macskapor – esetén is előfordulhat torokgyulladás, a sós vizes gargalizálás segíthet az allergiás reakciók okozta kellemetlen torokfájás tünetein is.

Száj higiénia

A sós víz képes elpusztítani a baktériumokat, miközben védi az ínyt, így a gargalizálás hatékony lehet az íny és a fogak egészségének javításában. Segíthetnek az ínygyulladás, a parodontitis és a szuvasodás megelőzésében is.

Egy 2010-es értékelés szerint a sós vizes gargarizálás napi rendszerességgel történő használata segített csökkenteni a nyálban található káros baktériumok számát.

Fekély, afta kezelése

A torokfájáshoz hasonlóan a sós vizes gargalizálás enyhítheti a szájfekélyt, más néven az aftát. Ezt úgy tehetik meg, hogy enyhítik a fájdalmat és a gyulladást, amit ezek a sebek okoznak.

A sós vízzel való gargalizálás legjobb módjai

A sós vizes gargalizálás otthoni elkészítése nagyon egyszerű . Minden  felnőtt és 6 év feletti gyermek számára biztonságos. Kivételt képeznek a 6 év alatti gyermekek és azok, akik nehezen gargarizálnak.

Hogyan készül a sós vizes gargarizálós oldat?

Keverj körülbelül 1/4-1/2 teáskanál sót minden 2.5dl vízhez.

A víz lehetőleg legyen meleg, mivel a meleg víz jobb hatással van a  a torokfájásra, mint a hideg és általában kellemesebb is a gargarizálás is vele. De ha inkább hideg vizet szeretnél használni, az is ugyanolya hatásos.

A meleg víz segíthet abban is, hogy a só könnyebben feloldódjon a vízben. A só jobb oldódása ideális lehet, ha durva tengeri sót vagy kóser sót használsz a finomabb jódozott vagy asztali só helyett. Bármilyen típusú sót használható a sós vizes gargalizáláshoz.

Hogyan kell gargarizálni sós vízzel?

Gargalizálj a vízzel a torkod hátsó részében, minél tovább. Ezután a vizet a szájban és a fogak körül kavargasd. Ajánlott kiköpni a mosogatóba, ha végeztél, azonban le is lehet nyelni.

Fertőzések esetén a sós víz kiköpését jobbnak tartják a fertőzés kordában tartására. Legyél óvatos, ha naponta többször is gargalizálsz sós vízzel, és túl sok sós vizet nyelsz le, mert kiszáríthat.

A túl sok sós víz fogyasztása egészségügyi kockázatokkal is járhat, például kalciumhiányt és magas vérnyomást okozhat.

Naponta legalább kétszer ajánlott gargalizálni. Ennél jóval többször is nyugodtan gargarizálhatsz.

Ha javítani szeretnéd az ízét, próbálj meg hozzáadni:

  • méz
  • citrom
  • fokhagyma
  • megfázás és influenza elleni gyógynövények