A kókuszolaj rendkívül sokoldalú egészségügyi és szépségápolási termék. Az emberek rengeteg dologra használják, a főzéstől és a tisztítástól kezdve a bőrük hidratálásáig és a smink eltávolításáig. Mások gyakran használják a kókuszolajat hajuk egészségének és állapotának javítására.

kókuszolaj hajra
kókuszolaj hajra

1. A hajápolási szokások, amelyek károsíthatják a hajadat

A mindennapi hajápolási szokások mint a hajmosás, a fésülködés és a hajformázás károsíthatják a hajadat, töredezett és száraz kinézetűvé tehetik.

Ahhoz, hogy megértsd, miért történik ez, többet kell tudnod a hajad szerkezetéről. A hajad három rétegből áll:

 • A hajközép: Ez a hajszál puha, középső része. Érdekes módon a vastag haj nagy mennyiségű medullát tartalmaz, míg a finom hajban szinte semmi sincs.
 • A kéreg: Ez a haj legvastagabb rétege. Sok rostos fehérjét és a haj színét adó pigmentet tartalmazza.
 • A kutikula: A kutikula a haj kemény, védő külső rétege.

A hajmosás, a hajformázás és a hajfestés károsíthatja a kutikulát, így az nem képes megvédeni a hajszál központi részeit. Ezáltal a hajszálakat alkotó szálas fehérjék egy része elvész, ami vékony, törékeny és hajszáltörésre hajlamos lesz.

2. Miért védi jobban a kókuszolaj a hajadat, mint más olajok

Gyakran mondják, hogy a kókuszolaj a legjobb olaj, amit a hajadra használhatsz a fehérjevesztés csökkentése és az egészséges kinézet megőrzése érdekében. Tekintettel a kókuszolaj jelenlegi népszerűségére, ezért könnyen érezhetjük úgy hogy egy túlgondolt trendről van szó.

Az állítás mögött azonban van némi bizonyíték.

Egy tanulmány a kókusz-, napraforgó- vagy ásványi olaj hajmosás előtti vagy utáni alkalmazásának hatását vizsgálta.

Hogy kiderítsék, melyik olaj védi legjobban a haj egészségét, a kutatók megmérték, hogy az egyes kezelések után mennyi fehérjét veszített a haj.

Azt találták, hogy a kókuszolaj jobban megakadályozta a fehérjevesztést, mint az ásványi és a napraforgóolaj, amikor a hajmosás előtt vagy után alkalmazták.

Valójában a kókuszolaj minden vizsgálatukban az első helyen végzett, és csökkentette a fehérjeveszteséget a sérülésmentes, a szőkített, a vegyileg kezelt és az UV sugárzásnak kitett hajban.

Ezzel szemben mind az ásványi, mind a napraforgóolajok nem mutatták ezt a hatást, és nem találták hatásosnak a haj fehérjeveszteség csökkentésében.

Úgy gondolják, hogy a kókuszolaj kémiai szerkezete áll a haj védelmének kiváló képessége mögött.

A kókuszolaj túlnyomórészt egy közepes láncú zsírsavból, a laurinsavból áll. Ez adja a kókuszolaj hosszú, egyenes szerkezetét, amely könnyebben felszívódik mélyen a hajszálakba.

A napraforgóolaj főként linolsavat tartalmaz, amely sokkal tömörebb szerkezetű, így nem szívódik be olyan könnyen a hajba.

Ez azt jelenti, hogy az olyan olajok, mint az ásványi olaj és a napraforgóolaj bevonhatják a hajat, de nem szívódnak be olyan jól a hajszálakba.

3. Ha hajmosás előtt vagy után olajjal dörzsölöd be a hajad, az segít megelőzni a károsodást

Először is, ha hajmosás előtt bármilyen olajat kensz a hajadra, az segíthet csökkenteni a hajmosás során és a nedves hajban keletkező károkat. Érdekes módon a haj akkor a legérzékenyebb a károsodásra, amikor nedves. Ennek oka a vízfelvétel során bekövetkező finom szerkezeti változások.

Amikor a hajat benedvesítjük, a vastag, központi kéreg felszívja a vizet és megduzzad, ami szerkezeti változást okoz a kutikulában. A haj kutikula valójában lapos, egymást átfedő pikkelyekből áll, amelyek a haj gyökér vége felé rögzülnek, és a hajvég felé mutatnak. Amikor a hajkéreg vizet szív magába és megduzzad, ezek a pikkelyek kifelé tolódnak, így felfelé állnak. Ezáltal a nedves haj sokkal könnyebben sérül, különösen fésülés vagy formázás közben.

Ha hajmosás előtt olajat kensz a hajadra, csökkentheted a hajszál által felszívott víz mennyiségét és a kutikula pikkelyeinek „felfelé tapadásának” mértékét. Ezáltal kevésbé lesz a haj hajlamos a sérülésre, amíg nedves.

Másodszor, ha hajmosás után olajjal kened be a hajad, az puhábbá és simábbá teszi azt. Ez csökkenti a hajformázás okozta súrlódást, így a haj kevésbé hajlamos a gubancolódásra és a törésre.

4. A kókuszolaj segíthet hosszabbra növeszteni a hajadat

Sokan szeretnének hosszú, sima és fényes hajat növeszteni. A hajadat azonban a mindennapos igénybevétel, amelyet a hajformázás, az ápolás, az időjárás és a szennyeződések okoznak, károsíthatja azt. Ez megnehezítheti a hosszabb haj növesztését, mivel a haj egyre kopottabbá és fáradtabbá válhat, minél hosszabb lesz.

A kókuszolaj segíthet hosszabbra növeszteni a hajadat az alábbiak révén:

 • Hidratálja a hajat és csökkenti a töredezést.
 • Védi a hajadat a fehérjeveszteségtől és a nedvesség okozta károsodástól.
 • Védi a hajadat a környezeti ártalmaktól, mint a szél, a nap és a füst.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a kókuszolajból,  rendszeres részévé kell tenned a hajápolásodnak.

kókuszolaj hatásai hajra

5. A kókuszolaj egyéb előnyei a haj számára

A kókuszolajnak más előnyei is lehetnek a hajad számára. Azonban ezek közül az előnyök közül nem mind volt alapos laboratóriumi kutatás tárgya.

A kókuszolaj további hatásai a hajra:

 • Tetvességmegelőzés: Egy tanulmány szerint a kókuszolaj ánizzsal kombinálva egy spray-ben 40%-kal hatékonyabb volt a fejtetvek kezelésében, mint a kémiai permetrin.
 • Napvédelem: Az UV-szűrő krémek segíthetnek megvédeni a hajat a nap károsodásától. Egyes tanulmányok szerint a kókuszolajnak 8-as fényvédő faktora van, így a hajadra kenve megtudja védeni a káros UV sugárzástól.
 • Korpásodás kezelése: A korpásodást okozhatja a fejbőrön lévő gomba vagy élesztőgomba elszaporodása. Bár egyetlen tanulmány sem vizsgálta kifejezetten a kókuszolajat, az antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és hasznos lehet a korpásodás kezelésében.
 • Hajhullás megelőzése: A túlzott ápolás károsíthatja a hajszálat, ami szélsőséges esetben hajhullást okozhat. A kókuszolaj segíthet a haj jó állapotban tartásában és ennek megelőzésében.

6. Van-e a kókuszolajnak negatív hatása a hajra?

A kókuszolajat általában biztonságosnak tartják a bőrre és a hajra való alkalmazásakor. A túl sok használata azonban olajlerakódást okozhat a hajon és a fejbőrön. Ez zsírossá és fénytelenné teheti a hajad, különösen, ha nagyon finom hajad van.

Hogy ezt elkerüld, győződj meg róla, hogy csak kis mennyiséggel kezded, és a kókuszolajat a hajadon kezdd el átdörzsölni, a haj közepétől a hajvégekig. A nagyon finom hajúaknak érdemes lehet teljesen elkerülniük, hogy kókuszolajat tegyenek a fejbőrükre.

Továbbá, bár normális, hogy naponta körülbelül 50-100 hajszálat veszítünk, sokan arról is beszámoltak, hogy sok hajat veszítenek, amikor kókuszolajat használnak. Ezt viszont nem tudták alátámasztani kutatások, általánosságban ezt a hatást annak tulajdonítják hogy a kókuszolajjal való dörzsölés jobban felszabadítja a már kihullot, de a fejbőrre tapadt hajszálakat.

7. Hogyan használd a kókuszolajat a szép hajért

Íme, néhány módszer a kókuszolaj használatára

 • Kondicionálóként: Samponozd meg a hajadat a szokásos módon, majd fésüld át a kókuszolajat a hajadon, a haj közepétől a hajvégekig.
 • Mosás utáni hajbontóként: Hajmosás és hajkondicionálás után dörzsöljön egy kevés kókuszolajat a hajába, hogy megvédje azt, amíg kifésüli.
 • Hajpakolásként: Dörzsölje át a haját kókuszolajjal, és hagyja hatni néhány órán át (vagy akár egész éjszaka), mielőtt kimossa.
  Hajmosás előtti hajvédőként: Dörzsölje át a haját kókuszolajjal, mielőtt megmossa.
 • Fejbőrkezelésként: Lefekvés előtt masszírozzon egy kis mennyiségű kókuszolajat a fejbőrébe. Hagyja rajta éjszakára, majd reggel samponnal mossa le.
  Ezeket a technikákat rendszeresen vagy időnként (hajtípustól függően) használhatod, hogy szép, egészséges és fényes hajad legyen.

A kókuszolaj mennyisége a hajad hosszától és típusától függ. A legtöbben csak annyit használnak, amennyi a hajuk közepétől a hajvégekig elég, hogy ne legyen zsíros a hajuk.

A használtatot isebb mennyiséggel kezdd, majd fokozatosan növeled. Ha rövid vagy nagyon finom hajad van, akár egy teáskanálnyi mennyiség is elegendő lehet. A hosszú, vastag hajúaknak azonban akár két evőkanálnyi mennyiség is szükség lehet.

A kókuszolajnak is sokféle típusa közül választhat. Vannak, akik inkább a szűz (finomítatlan) kókuszolajat választják, mivel ezt használják az étrendjükben is. Arról azonban nincsenek konkrét tanulmányok, hogy az finomítatlan fajta kókuszolaj jobb-e a hajnak, mint a finomított. Ráadásul mind a finomítatlan, mind a finomított kókuszolaj ugyanolyan hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik.

Összefoglaló

A kókuszolaj kiváló hidratáló termék a hajad számára. Hajmosás előtt és után is használhatod, hogy megelőzd a hajad károsodását, és hogy a hajad fényes és egészséges maradjon.