A depresszió egy hangulatzavar, amely rengeteg felnőttet érint. A tényleges szám azonban vélhetően sokkal magasabb, mivel sok depressziós ember különböző okokból nem keres kezelést.

Az alábbiakban a depressziós zavarok öt osztályozását mutatjuk be, amelyek közös jellemzői a szomorúság, az ingerlékeny hangulat, az üresség érzése és a működést befolyásoló kognitív változások.

  • súlyos depressziós zavar (MDD)
  • zavaró hangulati diszregulációs zavar
  • tartós depressziós zavar
  • premenstruációs diszfóriás zavar
  • más betegség miatt kialakult depressziós zavar

A depressziós zavarokat gyógyszeres és pszichoterápiás kezeléssel kezelik. Az életmódbeli módosítások, beleértve az étrendi változtatásokat és bizonyos táplálékkiegészítők szedését, szintén segíthetnek a depresszióban szenvedőknek.

A kutatások például azt mutatják, hogy bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és egyéb vegyületek különösen hatékonyak lehetnek a depressziós enyhítésében.

1. Omega-3 zsírsavak hatása a depresszióra

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírok, ami azt jelenti, hogy külső tápanyagforrásból tudunk hozzájutni. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 kiegészítők segíthetnek a depresszió kezelésében.

omega 3 halolaj
omega 3 halolaj a depresszió kezeléséhez

Egy 638 nő bevonásával végzett, randomizált kontrollvizsgálat 2020-as elemzése szerint az omega-3 zsírsav-kiegészítők jelentősen javították a depressziós tüneteket terhes és szülés utáni nőknél.

A vizsgálatban az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) magasabb arányát tartalmazó kiegészítők különösen hatásosak voltak. Az EPA és a DHA az omega-3 zsírsavak két típusa, mindkettő gyakori a tenger gyümölcseiben.

Egy másik 2160 résztvevőt érintő kutatás megállapította, hogy az omega-3 étrend-kiegészítők összességében pozitív hatást gyakoroltak a depressziós tünetek kezelésére.

Konkrétan a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok az omega-3 készítmények voltak a leghatékonyabbak, amelyek 60% vagy több EPA-t tartalmaztak napi 1 grammos adagban.

Míg ezek az eredmények ígéretesek, más tanulmányok vegyes eredményekre jutottak. Egy 2019-es tanulmány például azt találta, hogy az omega-3-kiegészítők nem csökkentették a depressziós tüneteket az MDD-ben szenvedő gyermekek és serdülők körében.

Összességében az omega-3-kiegészítők jól kiegszítése az  egészséges étrendnek, ha abból hiányzik a zsíros, tengeri hal. Bizonyos populációkban segíthetnek a depresszió kezelésében is.

2. NAC (N-acetil-cisztein)

A NAC az L-cisztein és a glutation aminosavak előanyaga. A glutationt az egyik legfontosabb antioxidánsnak tartják a szervezetben, és kritikus fontosságú a gyulladás szabályozásában és a sejtek oxidatív károsodás elleni védelmében.

A NAC szedése bizonyítottan számos egészségügyi előnnyel jár, többek között növeli a szervezet glutationszintjét.

A kutatások azt mutatják, hogy a depresszióban szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel magasabb a gyulladásos citokinek, például a C-reaktív fehérje, az interleukin-6 és a tumor nekrózis faktor-alfa szintje. A NAC szedése segíthet a gyulladás csökkentésében és a depressziós tünetek enyhítésében.

Mi több, a NAC javíthatja a neurotranszmitterek diszregulációját a pszichiátriai rendellenességekben szenvedőknél. Az olyan neurotranszmitterek, mint a dopamin és a glutamát diszregulációja összefüggésbe hozható többek között a hangulatzavarokkal és a skizofréniával.

Végül egy öt tanulmányt vizsgáló 2016-os áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a NAC-kezelés jelentősen csökkentette a depressziós tüneteket és javította a depresszióban szenvedők működését a placebokezeléshez képest. Ráadásul a NAC-kiegészítők biztonságosak.

A napi 2-2,4 grammos adagok feltehetően segítenek a pszichiátriai rendellenességek, például a depresszió kezelésében.

3. Sáfrány hatása a depresszióra

A sáfrány egy élénk színű fűszer, amely tele van antioxidáns vegyületekkel, köztük a karotinoidokkal, a krocin és a krocetin. Érdekes módon a sáfrány ígéretesnek bizonyult a depresszió természetes kezelésére.

Tanulmányok megfigyelték, hogy növeli a hangulatjavító szerotonin neurotranszmitter szintjét az agyban. Bár nem tudni pontosan, hogyan működik ez a folyamat, úgy gondolják, hogy a sáfrány gátolja a szerotonin visszavételét, ezáltal tovább tartja azt az agyban.

Öt randomizált, kontrollált vizsgálat elemzése szerint a sáfrány kiegészítése jelentősen csökkentette a depressziós tüneteket MDD-ben szenvedő felnőtteknél a placebo kezelésekhez képest.

Mi több, az áttekintés megállapította, hogy a sáfrány-kiegészítők hasonlóan hatékonyan csökkentették a depressziós tüneteket, mint az antidepresszáns gyógyszerek.

Sáfrány hatása a depresszióra

A kutatók azonban elismerték, hogy nagyobb, hosszabb követési idővel rendelkező vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy jobban meg lehessen ítélni a sáfrány képességét a depresszió kezelésében.

4. D-vitamin

A D-vitamin kritikus fontosságú tápanyag, amely számos alapvető szerepet játszik a szervezetben. Sajnos sok embernek nincs elegendő D-vitamin szintje, beleértve a depresszióban szenvedőket is.

A kutatások azt mutatják, hogy a depresszióban szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel alacsony vagy hiányos a D-vitaminszint. Az érintettek D-vitaminszintje általában alacsonyabb, mint az általános népességé, és a legalacsonyabb szintekkel rendelkező embereknél általában a legjelentősebbek a depressziós tünetek is

A D-vitamin számos mechanizmuson keresztül küzdhet a depresszió ellen, többek között a gyulladás csökkentésével, a hangulat szabályozásával és a neurokognitív diszfunkcióval szembeni védelemmel.

Négy randomizált, kontrollált vizsgálat 2019-es áttekintése szerint a D-vitamin-kiegészítők klinikai előnyökkel jártak a súlyos depresszióban szenvedőknél.

Emellett egy 2020-as, D-vitaminhiányos depressziósok körében végzett vizsgálat megállapította, hogy a szokásos kezelés mellett egyszeri 300 000 NE D-vitamin injekció beadása jelentősen javította a depressziós tüneteket, az életminőséget és a betegség súlyosságát.

Egy 61 vizsgálatot vizsgáló 2020-as áttekintés azonban arra a következtetésre jutott, hogy bár a D-vitamin szintje összefügg a depressziós tünetekkel, és a kiegészítők segíthetnek, több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a D-vitamin a depresszió általános kezelésére ajánlható legyen.

5. Rhodiola (Rhodiola rosea)

A Rhodiola egy olyan gyógynövény, amely számos potenciális egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe, ha étrend-kiegészítő formájában szedjük. Ezek közé tartozik a depressziós tünetek csökkenése és a stresszre adott jobb válaszreakció, ami segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszes helyzetekhez.

A gyógynövény antidepresszáns hatást fejthet ki azon képességén keresztül, hogy fokozza az idegsejtek kommunikációját és csökkenti a hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg (HPA) tengely túlműködését.

A HPA tengely egy összetett rendszer, amely a szervezet stresszre adott válaszát szabályozza. Kutatások szerint a HPA tengely túlműködése összefüggésbe hozható a súlyos depresszióval.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a rhodiola kiegészítése jótékony hatással lehet a depresszióban szenvedőkre.

Egy, 57 depressziós emberen végzett vizsgálat például azt találta, hogy a napi 340 mg rhodiola-kivonattal 12 héten át végzett kezelés a depressziós tünetek klinikailag jelentős csökkenéséhez vezetett.

Mi több, bár a rhodiola kezelés kevésbé volt hatékony, mint a Sertraline nevű antidepresszáns gyógyszer, sokkal kevesebb mellékhatást okozott.

Egy másik tanulmány szerint a rhodiolából és sáfrányból álló étrend-kiegészítő 6 hét után jelentősen csökkentette a depressziós és szorongásos tüneteket enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedő felnőtteknél.

6. B-vitaminok

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak a neurológiai működésben és a hangulatszabályozásban. A B-vitaminok, köztük a folsav, a B12 és a B6, szükségesek az olyan neurotranszmitterek termeléséhez és szabályozásához, mint a szerotonin, a gamma-aminovajsav (GABA) és a dopamin.

A kutatások azt mutatják, hogy a B12-vitamin és a folsav hiánya növelheti a depresszió kockázatát, és e tápanyagok pótlása segíthet csökkenteni a depressziós tüneteket bizonyos populációkban.

A folsavpótlás például csökkentheti a kezelésre rezisztens depresszió tüneteit azoknál a gyermekeknél és felnőtteknél, akik olyan genetikai mutációval rendelkeznek, amely befolyásolja a folsav-anyagcserét.

A B12-vitamin pótlása szintén csökkentette a depressziós tüneteket az MDD-ben szenvedőknél, ha antidepresszáns gyógyszerekkel együtt alkalmazzák.

Egy 2020-as áttekintés hasonlóképpen azt sugallta, hogy a B12-vitamin-kiegészítők korai szedése késleltetheti a depresszió kialakulását és javíthatja az antidepresszáns gyógyszerek hatását.

A B6-vitamin más tápanyagokkal, köztük triptofánnal és a B3-vitamin egy nikotinamid nevű formájával kombinálva szintén javítja a depressziós tüneteket.

7. Cink

A cink egy olyan ásványi anyag, amely kritikus fontosságú az agy egészségéhez és a neurotranszmitter átvitel szabályozásához. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is büszkélkedhet.

A cinkhiány szoros összefüggésben áll a depresszió fokozott kockázatával és a depressziós tünetek súlyosságával.

Egy, 17 főt vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a vér cinkszintje körülbelül 0,12 µg/ml-rel alacsonyabb volt a depresszióban szenvedőknél, mint azoknál, akik nem szenvedtek depresszióban. A tanulmány a nagyobb cinkhiányt a depressziós tünetek fokozódásával is összefüggésbe hozta.

Hasonlóképpen, egy négy randomizált kontrollvizsgálatot tartalmazó áttekintés azt találta, hogy amikor a résztvevők antidepresszáns gyógyszereik mellett cink-kiegészítőket szedtek, jelentősen csökkentek a depressziós tünetek.