A fehér eperfa (Morus alba) gyökerét, levelét, kérgét és gyümölcsét az alternatív gyógyászatban hashajtó és fertőtlenítő célokra, valamint a koleszterinszint csökkentésére és a cukorbetegség szabályozására használják.A hagyományos kínai orvoslásban a szív, a máj, a vese, a tüdő és a lép meridiánjaira hat, és segít a vérszegénységtől és a székrekedéstől kezdve a megfázás, az influenza, a fogszuvasodás és ősz haj kialakulásának megelőzésében.

fehér eperfa növénye

Ez a fafaj Kínában őshonos, de a világ számos részén, többek között az Egyesült Államokban, Mexikóban, Ausztráliában, Törökországban, Iránban és Argentínában széles körben termesztik, szájon át szedhető étrend-kiegészítő, tea és por formában kapható.

További ismert nevei:

 • Kínai eperfa
 • Egyiptomi eperfa
 • Mon tea
 • Orosz eperfa
 • Sang Zhe (hagyományos kínai gyógyászat)

A fehér eperfa hatásai

A gyógynövényes gyógyászatban régóta használt fehér eperfát gyakran reklámozzák, mint természetes gyógymódot számos betegség kezelésére, úgy mint:

 • Szorongás
 • Arthritis
 • Atheroszklerózis
 • Megfázás
 • Székrekedés
 • Köhögés
 • Fogszuvasodás
 • Cukorbetegség
 • Influenza
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterinszint
 • Izom- és ízületi fájdalom
 • Torokfájás

A fehér eperfa számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy jótékony hatással van az egészségre. A fa termése például gazdag antociánokban, egy olyan növényi vegyületben, amelyről ismert, hogy antioxidáns hatást fejt ki.

A kéreg és a gyökerek egy erős antibakteriális vegyületet, a kuwanon G-t tartalmazzák, amely csak a fehér eperfában található meg

Ezzel együtt egyre több bizonyíték van arra, hogy a fehér eperfa kivonata segíthet bizonyos anyagcsere- és fogászati rendellenességek kezelésében.

Hatása a cukorbetegségre

Számos, állatokon végzett vizsgálat arra utal, hogy a fehér eperfa segíthet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Ezek közé tartozik egy 2013-ban az Experimental and Therapeutic Medicine című szaklapban közzétett tanulmány, amelyben a fehér eperfa antociánokkal kezelt cukorbeteg patkányok vércukorszintje normalizálódott.

Érdekes módon a hatás alacsonyabb dózisoknál gyakoribb volt, mint magasabbaknál. Nem teljesen tisztázott okok miatt úgy tűnik, hogy fogyasztása lassítja az inzulin termelését, kevés mellékhatás vagy a máj egészségére gyakorolt hatás nélkül.

Az Advances in Medical Sciences című szaklapban megjelent hasonló tanulmány arról számolt be, hogy az eperfa levélkivonattal átitatott alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztó embereknél az egyszerű szénhidrátok (cukrok és keményítő) felszívódása lassabb volt, mint azoknál, akik sima alacsony zsírtartalmú tejet kaptak. Ez a hatás magyarázatot adhat arra, hogy a fehér eperfa kivonatok hogyan akadályozzák meg az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést.

A fehér eperfa hatása a koleszterinszintre

Bizonyítékok vannak arra, hogy a fehér eperfa segíthet kordában tartani a vér koleszterinszintjét. Egy 2011-ben a Phytotherapy Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint a levelének kivonatát naponta háromszor étkezés előtt bevéve csökkentette az összkoleszterin, a triglicerid és a „rossz” LDL-koleszterin szintjét 23 felnőttnél, akiknek dyslipidaemiájuk (kóros vérzsírszintjük) volt.

A hatás gyakran progresszív volt. A trigliceridek például a 4. heti 10,2%-ról a 8. hétre 12,5%-ra, a 12. hétre pedig 14,1%-ra csökkentek. A 12 hetes vizsgálat végére az összkoleszterinszint átlagosan 4,9%-kal csökkent, az LDL-koleszterinszint 5,6%-kal csökkent, a „jó” HDL-koleszterinszint pedig lenyűgözően, 19,7%-kal nőtt.

Hasonló eredményeket mutattak a 2013-ban végzett állatkísérletek is, amelyekben a fehér eperfa kivonata nemcsak a lipid- és glükózszintet javította, hanem a testsúlyt is csökkentette a magas zsírtartalmú étrenddel táplált elhízott egereknél. Ez arra utal, hogy segíthet az elhízás és a metabolikus szindróma kezelésében is.

Ezen eredmények megerősítéséhez azonban nagyobb léptékű humán vizsgálatokra lenne szükség.

Hatása a fogakra, és a dentál higiéniára

A fehér eperfa antimikrobiális hatása segíthet a fogszuvasodás, az ínygyulladás és a parodontitis megelőzésében – írja az International Journal of Pharma and Bio Sciences című folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány.

A kutatók szerint a fehér eperfa gyökérkivonat képes volt gátolni számos, az ínybetegségekkel gyakran összefüggésbe hozott baktériumot (Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus és Enterococcus faecalis). Úgy tűnt, hogy ezt nem a megölésükkel, hanem a szaporodási ciklusuk megzavarásával érte el.

Magasabb koncentrációban a kivonat képes volt gátolni a Candida albicans-t is, amely a szájpenész és a hüvelyi élesztőgombás fertőzéssel összefüggésbe hozható gomba.

A tanulmány eredményeit részben alátámasztotta a Journal of Biological Science című folyóiratban 2018-ban megjelent kísérlet, amelyben thaiföldi tudósok fehér eperfa levélkivonattal átitatott rágógumit fejlesztettek ki.

A kutatók szerint a rágógumi erős antimikrobiális hatást fejtett ki az S. mutans (a fogszuvasodás egyik fő okozója) ellen, csökkentve nemcsak a baktériumok számát, hanem a nyál savasságát is, amely hozzájárul a fogzománc pusztulásához.

Fehér eperfa vásárlása, tanácsok, formái

A fehér eperfát általában szájon át szedhető étrend-kiegészítőként vagy szárított por formájában árulják. Ezek könnyen beszerezhetők az interneten, a drogériákban vagy az étrend-kiegészítőkre szakosodott üzletekben. Fehér eperfa teák és teafilterek is kaphatók.

A gyógyászati célú felhasználására vonatkozóan nincsenek irányelvek. Ökölszabály, hogy soha ne lépje túl a termék címkéjén szereplő ajánlott adagot, ellenkező esetben megnőhet a mellékhatások kockázata.

A fehér eperfa por tejjel, gyümölcslével, joghurttal vagy fehérjeturmixokkal keverhető. Nem meglepő módon a gyümölcskivonat kellemes nektárízzel rendelkezik, míg a gyökér- és levélporok enyhén kesernyés, diós ízűek.

Bár a fehér eperfa étrend-kiegészítők, porok és teák szobahőmérsékleten biztonságosan tárolhatók, a lejárt szavatosságú, romlásra vagy penészesedésre utaló jeleket mutató termékeket dobja ki.

Fehér eperfa mellékhatásai

A hosszú távú biztonságosságáról keveset tudunk. A mellékhatások nagyobb adagok esetén gyakoriak, és közéjük tartozhat az enyhe hasmenés, szédülés, székrekedés és puffadás. Az allergiák ritkák, de előfordulhatnak.

A vércukorszintre gyakorolt hatása miatt a fehér eperfát óvatosan kell alkalmazni cukorbetegeknél. A kombinált alkalmazás meredek vércukorszint-csökkenést (hiperglikémia) válthat ki, amelyet remegés, szédülés, izzadás, fáradtság, szédülés és ájulás jellemez.

Ugyanez vonatkozhat  a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek együttes alkalmazására is. Az ilyen kombináció hipotenziót válthat ki; a gyors vérnyomásesés fáradtságot, szédülést, nyirkos bőrt, homályos látást, hányingert és ájulást okozhat.

A kölcsönhatások elkerülése érdekében tájékoztassa kezelőorvosát minden szedett gyógyszerről, legyen az vényköteles, vény nélkül kapható, táplálkozási, gyógynövényes vagy szabadidős.

A biztonságosságát gyermekek, terhes nők és szoptatós anyák esetében nem állapították meg. Tekintettel a kutatások hiányára, a legjobb, ha az e csoportokba tartozók kerülik a fehér eperfa termékeket.