A Berberis vulgaris, közismert nevén borbolya, egy cserje, amely savanykás, piros bogyókat terem. Bár a növény európai, de Afrika és Ázsia egyes részein is őshonos, ma már az egész világon megtalálható. Bogyóit a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják emésztési problémák, fertőzések és bőrbetegségek kezelésére.

Számos jótékony hatású vegyületet tartalmaznak, a legfontosabb a berberin, amely antioxidánsként működik, és segíthet olyan állapotok kezelésében, mint a cukorbetegség, a fogászati fertőzések leküzdésében és a pattanások kezelésében.

borbolya hatásai
Plato Terentev fotója a Pexels oldaláról

Íme a borbolya 9 lenyűgöző előnye.

1. Magas tápanyagtartalom

Az borbolya rendkívül tápláló. Gazdag szénhidrátokban, rostokban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban.

Különösen a bogyók kiváló forrása a C-vitaminnak, amely segíthet megvédeni a sejtkárosodástól, ami szívbetegségekhez és rákhoz vezethet.

Egy 1/4 csésze (28 gramm) adag szárított borbolya a következő tápértéket tartalmazza:

Kalória: 89
Fehérje: 1 gramm
Zsír: 1 gramm
Szénhidrát: 18 gramm
Rost: 3 gramm
C-vitamin: a napi érték 213%-a
Vas: az ajánlott érték 15%-a
Ezenkívül a borbolya cinket, mangánt és rezet tartalmaz, amelyek mind olyan nyomelemek, amelyek jelentős szerepet játszanak az immunitásban és a betegségek megelőzésében.

A bogyók élénkpiros színe az antociánokból származik, amelyek olyan növényi pigmentek, amelyek többek között az agy és a szív egészségét is fokozhatják.

2. Jótékony növényi vegyületeket tartalmaz

A borbolya gazdag berberinben, egy egyedülálló növényi vegyületben, amely számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe.

A berberin az alkaloidok családjába tartozik, egy olyan vegyületcsoportba, amely terápiás hatásairól ismert. Tanulmányok kimutatták, hogy erős antioxidánsként hat, és felveszi a harcot a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák által okozott sejtkárosodással.

Emellett a berberin segíthet a vércukor- és koleszterinszint csökkentésében, lassíthatja bizonyos rákos sejtek fejlődését, küzdhet a fertőzések ellen, és gyulladáscsökkentő hatású.

Mi több, a borbolya más olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyeknek egészségügyi előnyei lehetnek, például más alkaloidokat és szerves savakat. A legtöbb kutatás mégis a berberinre összpontosított.

3. Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A borbolya – és különösen berberintartalma – szerepet játszhat a magas vércukorszint által jellemzett krónikus betegség, a cukorbetegség kezelésében.

Konkrétan a berberin bizonyítottan javítja azt, ahogyan a sejtek reagálnak az inzulinra, amely szabályozza a vérben lévő cukor mennyiségét, így csökkenti a vércukorszintet.

Egy 3 hónapos vizsgálat 36 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt bevonásával arra az eredményre jutott, hogy napi 1,5 gramm berberin szedése a kiindulási értékekhez képest jelentős, 2%-os csökkenést eredményezett a hemoglobin A1c – az elmúlt 3 hónap átlagos vércukorszint-szabályozásának mérőszáma – tekintetében.

Sőt, a kutatók úgy találták, hogy a berberin vércukorszintre és hemoglobin-A1c-re gyakorolt jótékony hatása a hagyományos cukorbetegség elleni gyógyszer, a metformin hatásához hasonló volt.

Egy másik 8 hetes vizsgálat 30 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alany bevonásával arra az eredményre jutott, hogy azoknál, akik naponta 2 mg szárított borbolyagyümölcs-kivonatot szedtek, csökkent a hemoglobin-A1c-szint és szignifikánsan alacsonyabb volt a vércukorszintjük a placebocsoporttal összehasonlítva.

Ezek a vizsgálatok azonban a kiegészítő berberinre és a borbolyakivonatra összpontosítottak. Nem világos, hogy a friss vagy szárított borbolya fogyasztása hasonló hatással lenne-e a vércukorszint szabályozására.

4. Segíthet a hasmenés kezelésében

Az borbolya évszázadok óta használják hasmenés kezelésére.

Ez valószínűleg a magas berberin-koncentrációjának köszönhető, amely bizonyos receptorok gátlásával segít lassítani a széklet átjutását a bélrendszerben, így megelőzve a hasmenést.

Valójában a berberinnel kapcsolatos egyik legrégebbi humán vizsgálat megállapította, hogy a berberin kezelte az egyes baktériumok, köztük az E. coli baktérium okozta fertőzések által okozott hasmenést..

Továbbá, egy 196, hasmenés által dominált irritábilis bél szindrómában (IBS-D) szenvedő felnőtten végzett vizsgálat szerint napi 800 mg berberin-hidroklorid szedése jelentősen csökkentette a hasmenés gyakoriságát és a sürgős székelési igényt, a placebóhoz képest.

Bár ezek az eredmények érdekesek, több humán kutatásra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a berberin és a borbolya hogyan segíthet a hasmenés kezelésében.

borbolya növény
Marta Wave fotója a Pexels oldaláról

5. Védelmet nyújthat a metabolikus szindróma ellen

Az borbolya fogyasztása segíthet megelőzni a metabolikus szindrómát, amely a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát növelő kockázati tényezők csoportja.

Különösen az elhízás és a magas vércukor-, koleszterin-, triglicerid- és vérnyomásszint – amelyek mind-mind e szindróma kockázati tényezői – ellen védelmet nyújthat a borbolya.

Egy 8 hetes vizsgálat 46 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegnél azt találta, hogy napi körülbelül 7 uncia (200 ml) borbolyalé fogyasztása jelentősen csökkentette a vérnyomást, a triglicerid-, a koleszterin- és a vércukorszintet a placebóval összehasonlítva.

Amellett, hogy javítja a metabolikus szindróma kockázati tényezőit, a borbolya segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt azoknál, akik már szenvednek ebben a betegségben.

Az oxidatív stressz a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák által okozott alapvető sejtkárosodásból ered. Ha túl sok az oxidatív stressz – és nincs elég antioxidáns a leküzdésére -, az szívbetegségekhez és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Egy 6 hetes vizsgálat 106 metabolikus szindrómában szenvedő emberen kimutatta, hogy napi 600 mg szárított borbolya szedése jelentősen csökkentette az oxidatív stresszt a placebóhoz képest.

Ezen eredmények alapján a bogyók fogyasztása segíthet csökkenteni a metabolikus szindróma kockázati tényezőinek kialakulásának esélyét, valamint az ezzel járó oxidatív stresszt. Mindazonáltal további kutatásokra van szükség.

6. Jót tesz a fogak egészségének

Kísérleti vizsgálatok kimutatták, hogy a borbolya kivonat képes a gyulladások leküzdésére. Ez valószínűleg azért van, mert a berberin erős gyulladáscsökkentőként hat. Ezért segíthet a gyulladásos fogászati betegségek, például az ínygyulladás kezelésében, amelyet a lepedék felhalmozódása, duzzanat és az íny irritációja jellemez.

Egy 45, 11 és 12 év közötti fiúval végzett vizsgálat szerint a borbolya fogászati gél 21 napon át történő alkalmazása jelentősen jobban csökkentette a lepedékképződést és az ínygyulladást, mint a placebo alkalmazása.

A vizsgálat azt is kimutaatta, hogy a borbolya gél hatékonyabb volt, mint a hagyományos fogkő elleni fogkrém, de az eredmények nem voltak szignifikánsak.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a borbolya kezelések elősegíthetik a jó fogászati egészséget, de további kutatásokra van szükség.

7. Rákellenes hatású lehet

A borbolya többféle módon is kifejtheti rákellenes hatását, amelyek mindegyike a berberinnel függ össze.

Mivel a berberin antioxidánsként hat, segíthet a rák kialakulásával összefüggő alapvető oxidatív károsodások leküzdésében. Emellett a berberin rákos sejtek pusztulását okozhatja, megakadályozhatja a rákos sejtek szaporodását, és gátolhatja a rákos sejtek életciklusában szerepet játszó enzimeket. Számos laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a berberin megakadályozza a tumor növekedését és sejtpusztulást indít el emberi prosztata-, máj-, csont- és emlőráksejtekben.

A kutatások azonban csak laboratóriumi vizsgálatokra korlátozódnak, és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a borbolya lehetséges szerepét a rák kezelésében és megelőzésében.

8. Segíthet a pattanások elleni küzdelemben

Az borbolya szerepet játszhat az akné és pattanások által jellemzett bőrbetegség kezelésében.

Konkrétan a berberin és a borbolyában található egyéb vegyületek segíthetnek a pattanásokkal járó gyulladások és fertőzések leküzdésében. Egy közepesen súlyos vagy súlyos aknés serdülőkön végzett vizsgálat szerint napi 600 mg szárított borbolyakivonat 4 héten át történő szedése jelentősen csökkentette az elváltozások átlagos számát a placebóval összehasonlítva.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a bogyóból származó kivonat biztonságos és hatékony kezelési lehetőség lehet a pattanásos tinédzserek számára, de további átfogó kutatásokra van szükség.

9. Könnyen beilleszthető az étrendbe

A borbolya ismert fanyar, enyhén édes ízű, és fogyasztható nyersen, lekvárban, vagy rizsételek és saláták alkotórészeként. Levet is lehet belőle főzni vagy teát készíteni belőle.

A borbolya kiegészítő formái közé tartoznak a szárított kapszulák, a folyékony kivonatok és az egész bogyókból vagy berberin-kivonatból készült kenőcsök vagy gélek. Az embereken végzett korlátozott kutatások miatt azonban nincs ajánlott adagolás a borbolya vagy a berberin kiegészítőkre.

Bár az áfonya a legtöbb ember számára általánosan biztonságosnak tekinthető, vannak olyan jelentések, amelyek szerint a nagy mennyiségek vagy nagy kiegészítő adagok gyomorpanaszokat és hasmenést okozhatnak.

Mi több, nincs kutatás az árpádsömör hatásairól gyermekeknél, illetve terhes vagy szoptató nőknél. Ezért a borbolya vagy a berberin-kiegészítők kerülendőek ezekben a populációkban.

Az árpabogyó lehetséges egészségügyi előnyeinek kiaknázása érdekében próbálja meg az egész, friss bogyókat felhasználni a főzéshez.

Ha borbolya vagy berberin étrend-kiegészítő szedése iránt érdeklődik, először konzultáljon orvosával, és keressen olyan étrend-kiegészítőt, amelynek minőségét harmadik fél vizsgálta.

Ha kiváncsi vagy a borbolyával végzett kutatásokra, akkor angolul, a következő oldalon tudsz róla olvasni: https://www.healthline.com/nutrition/barberries