Az anyarozs használata semmiképp sem javallot, cikkünk azért született hogy felhívjuk az anyarozs fogyasztás veszélyeire a figyelmet.  Ha mégis anyarozs fogyasztását tervezed, mindenképp konzultálj orvossal, és nagyon ügyelj az ergotizmus (anyarozs mérgezés) tüneteire. Ha az anyarozst annak pszichodelikus hatásai miatt szeretnéd használni, akkor arra kérünk hogy ezt ne tedd, mivel rendkívül veszélyes, helytelen használat esetén halált okozhat!

Mi az az anyarozs?

Az anyarozs egy gomba, amely a rozsban és ritkábban más fűfélékben, például a búzában nő.

Az anyarozsnak érdekes története van. A középkorban gyakori volt az anyarozs, az anyarozs-szal szennyezett ételekre (például rozskenyérre) adott súlyos reakció, amelyet Szent Antal tüzeként ismertek. Ezt a betegséget gyakran úgy gyógyították, hogy meglátogatták Szent Antal kegyhelyét, amely történetesen Franciaország egy anyarozsmentes régiójában volt. Emellett egyes történészek úgy vélik, hogy szerepet játszott az 1692-es salemi boszorkányüldözésben. Úgy vélik, hogy Salemben néhány nő különös viselkedést tanúsított, és másokat boszorkánysággal vádolt, mivel anyarozs-szennyezett ételeket fogyasztottak.

A komoly biztonsági aggályok ellenére az anyarozsot gyógyszerként használták. A nők a menstruáció alatti túlzott vérzés kezelésére, a menopauza kezdetén, valamint vetélés előtt és után használják. Szülés után is használják az anyarozsot a méhlepény kiürítésére és a méh összehúzódására. Történelmileg az anyarozsot a vajúdás felgyorsítására használták, de használatát felhagytak vele, amikor az emberek összefüggést találtak az anyarozs használata és a halvaszülések számának növekedése között.

anyarozs

A benne található egyes vegyi anyagokat vényköteles gyógyszerekben használják.

Az anyarozs jótékony hatásai között a következőek lehetnek (orvos által felügyelt fogyasztással):

  • A vérzés csökkentése a menstruáció alatt, a menopauzában és a vetéléssel kapcsolatban
  • Szülés után a méhlepény kiszorítása.

Az anyarozs olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek az erek szűkülését okozva segíthetnek a vérzés csökkentésében.

Anyarozs mellékhatásai

Az anyarozs nem biztonságos. Nagy a mérgezés kockázata, és halálos kimenetelű lehet. A mérgezés korai tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, izomfájdalom és -gyengeség, zsibbadás, viszketés és szapora vagy lassú szívverés. A mérgezés üszkösödéshez, látászavarokhoz, zavartsághoz, görcsökhöz, görcsökhöz, eszméletvesztéshez és halálhoz vezethet.

Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések:
Az anyarozs használata ellenjavalt minden esetben, továbbá vannak különlegesen ellenjavalt esetek:
Terhesség és szoptatás: Tilos a használata. Az anyarozsnak számos olyan hatása van, amely terhesség és szoptatás alatt káros lehet. Ne használja.

Szívbetegségek: Az anyarozs beszűkítheti az ereket és súlyosbíthatja a szívbetegségeket.

Vesebetegség: A veseproblémákkal küzdő emberek nem képesek elég jól kiüríteni az anyarozsot a szervezetükből. Ez az anyarozs felhalmozódását okozhatja, és ez növeli az anyarozsmérgezés kockázatát.

Májbetegség: A májproblémákkal küzdő emberek nem képesek elég jól eltávolítani az anyarozsot a szervezetükből. Ez az ergó felhalmozódását okozhatja, és ez növeli az anyarozsmérgezés kockázatát.

A lábakat és a lábakat ellátó erek szűkülete (perifériás érbetegség): Az anyarozs szűkítheti az ereket, és ronthatja ezt az állapotot.

Hivatkozott kutatások: https://www.rxlist.com/ergot/supplements.htm