Az áfonya az áfonyával közeli rokonságban álló, Európában őshonos gyümölcs. A fekete áfonyát gyakran fogyasztják frissen, vagy lekvárnak, gyümölcslének vagy pitének készítik. Az áfonya por, gyümölcslé vagy étrend-kiegészítő formájában is kapható.

Egészségügyi előnyök

Az antocianinok és polifenolok néven ismert antioxidánsokban gazdag áfonyát gyógyászati célokra használják, a szembetegségektől, egészen a  cukorbetegségig kimutatta már hasznát.

Az fekete áfonyát gyakran reklámozzák olyan szembetegségek gyógymódjaként, mint a glaukóma, a szürkehályog, a szemszárazság, az időskori makuladegeneráció és a retinitis pigmentosa.

Az antioxidánsok forrásaként az áfonyáról azt is feltételezik, hogy fékezi a gyulladást2 és véd az oxidatív stresszel összefüggő betegségekkel szemben, mint például a gyulladásos bélbetegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az ínygyulladás és az időskori kognitív hanyatlás.

Az áfonyában található antociánok állítólag csökkentik a gyulladást és stabilizálják a kollagént tartalmazó szöveteket, például a porcokat, inakat és szalagokat.

Az áfonya állítólag erősíti az erek falát, és néha szájon át szedik visszér és aranyér ellen.

Eddig nagyon kevés tanulmány vizsgálta az áfonya egészségügyi hatásait. Mégis van néhány bizonyíték arra, hogy ígéretesnek tűnik bizonyos állapotok kezelésében. Az alábbiakban áttekintjük a rendelkezésre álló kutatások néhány megállapítását

Fekete áfonya a szem fáradtság ellen

A fekete áfonya ígéretesnek tűnik a szem fáradtságának kezelésében – sugallja egy kis tanulmány, amelyet a Journal of Nutrition, Health & Aging című folyóiratban tettek közzé.4 A kutatók 281, videokijelző terminálokat használó emberen végzett tesztek során megállapították, hogy az áfonyakivonattal történő kezelés javíthatja a szem fáradtságának objektív és szubjektív mértékét.

Egyéb szembetegségek

Előzetes tanulmányok arra utalnak, hogy az fekete áfonya kivonat lehetséges szerepet játszhat a retina rendellenességeinek és más szembetegségek kezelésében. Állatokon végzett vizsgálatok során például megállapították, hogy a fekete áfonya védi a retinasejteket a degenerációval szemben.

Ínygyulladás (fogínygyulladás)

Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az áfonya segíthet az ínygyulladásban (ínygyulladásban) szenvedő emberek ínygyulladásának megfékezésében. A vizsgálatban résztvevők vagy 250 gramm fekete áfonyát, vagy 500 gramm fekete áfonyát, vagy placebót fogyasztottak, vagy hét napon keresztül standard kezelést kaptak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 500 gramm fekete áfonyát fogyasztó csoport  ínygyulladása jelentősen javult.

Ha további természetes gyógymódok is érdekelnek az ínygyulladás vagy szájhigiénia témakörben, akkor itt érdemes szétnézned:

Száj egészség témakör

Lehetséges mellékhatások

Bár a fekete áfonya  fogyasztását általában biztonságosnak tartják, ha nem túlzott mennyiségben fogyasztják, azonban előfordulhatnak természetes allergiás reakciók.

Az áfonya természetes módon tanninok néven ismert anyagokat tartalmaz (amelyek számos élelmiszerben, például a kávéban, teában, vörösborban, áfonyában, áfonyában, csokoládéban, valamint egyes diófélékben és babfélékben megtalálhatóak). Ha allergiás vagy érzékeny a tannint tartalmazó élelmiszerekre, kerülje a fekete áfonyát.

Az áfonya-kiegészítők hosszú távú használatának vagy nagy dózisú fogyasztásának biztonságossága nem ismert.1 Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a nagy mennyiségű, nagy koncentrációjú áfonya-kiegészítők használata a túlzott tanninbevitelhez kapcsolódó káros hatásokat eredményezhet.

Az áfonya gyümölcs és az áfonyalevél kivonata csökkentheti a vércukorszintet.

Terhes vagy szoptató nőknek kerülniük kell a fekete áfonya kivonatokat, mivel a biztonságosság nem ismert.

Fontos szem előtt tartani, hogy a táplálékkiegészítők biztonságosságát nem vizsgálják, a mellékhatásokat gyakran nem jelentik, és hogy az étrend-kiegészítők nagyrészt szabályozatlanok.

feketeáfonya

Az antociánok gátolhatják az olyan gyógyszereket, mint a rákellenes gyógyszerek, antibiotikumok, béta-blokkolók, ízületi gyulladás elleni gyógyszerek. A fekete áfonya-kiegészítőkből származó magas flavonoidbevitel elméletileg növelheti a vérzés kockázatát, ha olyan vérhígító gyógyszerekkel együtt szedik, mint a warfarin, a NSAID-ok és az aszpirin, vagy ha vérzési rendellenességben szenvedők szedik.9

További tippeket kaphat a táplálékkiegészítők használatához, de fontos megjegyezni, hogy az öngyógyítás és bármely betegség (például a glaukóma) szokásos kezelésének elkerülése vagy késleltetése súlyos következményekkel járhat. Ha fontolgatja, hogy kipróbálja a fekete áfonya-kiegészítőket, először beszéljen kezelőorvosával,  mérlegelje az előnyöket és hátrányokat, és megbeszélje, hogy ez megfelelő-e az Ön számára.

Fekete áfonya adagolása

Nincs elegendő tudományos adat ahhoz, hogy az áfonya ajánlott adagját meg lehessen adni. A szárított, érett bogyók tipikus adagja napi 20-60 gramm. A források azt is megjegyzik, hogy egyes fogyasztók 5-10 gramm (1-2 teáskanál) pépesített áfonyából készült áfonyateát isznak.

Kutatások különböző mennyiségeket vizsgáltak.Az Ön számára megfelelő adag az olyan tényezőktől függhet, mint az életkor, a nem, a testsúly és a kórtörténet. Személyre szabott tanácsokért beszéljen orvosával.

.

Fekete áfonya termékek

Az áfonyát frissen, fagyasztva, szárítva, porítva vagy lekvárban formájában található meg a boltok polcain. A friss fogyasztáson kívül kipróbálhatja a fagyasztott vagy porított áfonya hozzáadását turmixhoz, vagy felhasználhatja mártás vagy befőtt készítéséhez.

A fekete áfonya kapszula, por és csepp formájában kapható. A bogyókat szárítva és por formájában is árulják. A fekete áfonyalevelekből teákat készítenek.

Ha úgy dönt, hogy áfonya-kiegészítőt vásárol, a National Institutes of Health (NIH) azt ajánlja, hogy nézze meg a „Mit tartalmaz”címkét a megvásárolt terméken. Ez a címke fontos információkat tartalmaz, többek között az adagonkénti hatóanyag-mennyiséget és az egyéb hozzáadott összetevőket (például töltőanyagokat, kötőanyagokat és ízesítőket).

Végül a szervezet azt javasolja, hogy olyan terméket keressen, amely egy minőségellenőrzést végző harmadik féltől származó jóváhagyási pecsétet tartalmaz. Ezek a szervezetek közé tartozik a U.S. Pharmacopeia, a ConsumerLab.com és az NSF International. A fenti szervezetek egyikének jóváhagyási pecsétje nem garantálja a termék biztonságosságát vagy hatékonyságát, de biztosítékot nyújt arra, hogy a terméket megfelelően gyártották, tartalmazza a címkén feltüntetett összetevőket, és nem tartalmaz káros szennyeződéseket.

Bár a fekete áfonya nem helyettesítheti a szokásos kezelést vagy megelőző intézkedéseket semmilyen egészségügyi állapot esetén, bizonyos esetekben a több fekete áfonya (vagy más antociánban gazdag gyümölcs) fogyasztása bizonyos védőhatásokkal járhat.