A lótuszgyökér a japán konyhában gyakran használt, csodálatos összetevő. A sokoldalú lótuszgyökér számos ételhez hozzáadható, ráadásul különösen tápláló és egészséges, így egy újabb nagyszerű összetevő, amelyet érdemes az étrendünkbe illeszteni.
A lótuszgyökér nem egy olyan összetevő, amely túl gyakran jelenik meg a nyugati konyhában, de az ázsiai konyhában, különösen Japánban nagy szerepet játszik. A gyökér egy nagyobb vízinövény része, a növény virágai pedig nagy szerepet játszanak az ázsiai kultúrában. A tisztaságot és szépséget szimbolizáló gyönyörű virág, a vallási gyakorlatokban játszik szerepet, míg a gyökér sokoldalúan felhasználható összetevője számos különböző japán ételnek.

A lótuszgyökér konyhai felhasználása

Az Egyesült Államok ázsiai szupermarketjeiben az év nagy részében friss lótuszgyökér kapható,  szeletelve és fagyasztva is árulják. A friss lótuszgyökér egyszerűen egy jellegtelen, hosszú és fás szerkezetű tárgyként jelenik meg. Akár négy láb hosszúra is megnőhet, de ha hámozva és szeletelve látnánk, akkor egy közönséges burgonyára hasonlítana. Az íze azonban valójában inkább a kókuszdióhoz hasonlít.

A lótuszgyökér könnyen elkészíthető, ha a kívánt alakú és méretű darabokra szeleteljük. A japánok gyakran szeretik vékony szeletekben tálalni. A lótuszgyökér egyedi formája több lyukat mutat a közepén, így meglehetősen díszesnek tűnik, és nagyszerű vizuális szépséget és vonzerőt kölcsönöz egy ételnek.

Szeletelés után levesekhez, kevert ételekhez vagy sok más ételhez adhatjuk. Lehet sütni, főzni, párolni, savanyítani, vagy saláták, rágcsálnivalók és rizs köreteként és ízesítőjeként használni. A porított lótuszgyökeret gyógynövényként is árulják.

A lótuszgyökér hatásai

A lótuszgyökér nagyon tápláló, és számos olyan tulajdonságot tartalmaz, amelyek különösen egészségessé teszik fogyasztását. A benne található nagy mennyiségű vitamin és ásványi anyag többek között B-vitamin, C-vitamin, vas, kálium, réz, tiamin és cink. Emellett jó fehérje- és élelmi rostforrás is.

A vitaminok és ásványi anyagok e hatalmas választéka az oka annak, hogy a lótuszgyökérnek oly sok egészségügyi előnye van. Ezek az előnyök közé tartoznak:

Javítja a szervezet és az immunrendszer egészségét

Mivel a lótuszgyökérben a C-vitamin a legkiemelkedőbb tápanyagelem, nagymértékben hozzájárul az immunrendszer javításához és erősítéséhez. Emellett a szabad gyökök semlegesítésére is szolgál, ami erősebb szerveket, bőrt és ereket eredményez.

Javítja a vérkeringést és szabályozza a vérnyomást

A réz és a vas kombinációja a szervezet vérkeringésének javítását szolgálja. Emellett a vérszegénységgel kapcsolatos tünetek kialakulásának kockázatát is szolgálják, valamint javítják az energiát.

A lótuszgyökérben lévő kálium a vérnyomás szabályozását is szolgálja. A kálium segít ellazítani az ereket, kiegyensúlyozza a szervezet folyadékszintjét, és javítja a véráramlást.

lótuszgyökér hatása

Javítja az emésztést

A nagy mennyiségű élelmi rost segít javítani az emésztési folyamatokat és csökkenti a székrekedést. Emellett alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, amely segít a testsúly megtartásában és a fogyásban, miközben nagy mennyiségű fehérjét és tápanyagot juttat az étrendjébe.

Segít csökkenteni a stresszt és javítani a szív egészségét

A B-vitamin piridoxint tartalmaz, amely segít javítani a hangulatodat és ellazítani az elmédet. Még a fejfájás csökkentésében is segít, és a stressz csökkentésére szolgál. Ez a másik ok, amiért a lótuszvirágot a békével és a n

 

yugalommal társítják. A piridoxin emellett segít csökkenteni a szívroham kockázatát, és általánosságban javítja a szív egészségét.

A lótuszgyökér ára

Lótuszgyökeret különböző ázsiai vagy speciális ételekre szakosodott boltokban találhatunk. Az ára 1500 forint/kg körül szokott alakulni, általában szeletelt formában árulják.