A közönséges süngomba (Hericium erinaceus) egyfajta gyógygomba. A hagyományos kínai gyógyászatban régóta használt süngombátt széles körben elérhető étrend-kiegészítő formájában. Tudományos kutatások szerint a süngomba számos egészségre jótékony anyagot tartalmaz, többek között antioxidánsokat és béta-glükánt.

természetes süngomba
Fotó készítője: https://www.flickr.com/people/13577845@N05/

A süngomba hatásai az egészségre

A kutatók azt állítják, hogy a süngomba számos egészségügyi problémán segíthet, többek között:

  • Alzheimer-kór
  • Szorongás
  • Depresszió
  • Magas koleszterinszint
  • Gyulladás
  • Parkinson-kór
  • Fekélyek

Ezenkívül a süngomba erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést és véd a rák ellen.

A közönséges süngomba konkrét egészségügyi hatásaival kapcsolatos kutatások eddig meglehetősen korlátozottak. Az állatokon végzett kutatások, a laboratóriumi vizsgálatok és a kisebb klinikai kísérletek eredményei azonban arra utalnak, hogy az süngomba különböző egészségügyi előnyökkel járhat, beleértve az idegsejtek egészségének támogatását.

Íme, néhány kulcsfontosságú vizsgálati eredmény.

Agyműködés

Az süngomba az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőttek számára előnyös lehet egy 2009-ben a Phytotherapy Research című szaklapban közzétett  tanulmány szerint. A vizsgálathoz a kutatók 30 enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtt részvételével készítettek egy kutatást, amely során 16 héten keresztül minden nap süngomba-kivonatot vagy placebót szedtek. A vizsgálat 8., 12. és 16. hetében végzett kognitív tesztek során az süngomba fogyasztó csoport tagjai szignifikánsan nagyobb javulást mutattak a placebocsoport tagjaihoz képest.

Egy újabb tanulmányban (amely a Biomedical Research című szaklapban jelent meg 2011-ben) a tudósok a süngombának az egerek agyműködésére gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy az oroszlánsörény segített megvédeni az amiloid béta (az Alzheimer-kórral összefüggő agyi plakkokat alkotó anyag) felhalmozódása által okozott memóriazavaroktól. A vizsgálatok az ischaemiás stroke ellen is lehetséges idegvédő hatást mutattak ki.

A National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) figyelmeztet, hogy bár néhány kisebb előzetes tanulmány a természetes étrend-kiegészítők kognitív funkciókra gyakorolt hatásáról kevés bizonyítékot mutatott ki, „közvetlen bizonyíték hiányzik”. Az ezzel ellentétes állításokat nem támasztják alá bizonyítékok.

Depresszió

Az oroszlánsörény segíthet enyhíteni a depressziót és a szorongást – sugallja egy 2010-ben a Biomedical Research című szaklapban megjelent kis tanulmány. A vizsgálat során 30 menopauzában lévő nő négy héten keresztül minden nap oroszlánsörényt vagy placebót tartalmazó süteményt fogyasztott. A tanulmány eredményeit elemezve a kutatók megfigyelték, hogy az oroszlánsörényt tartalmazó csoport tagjai kevésbé voltak ingerlékenyek és szorongóak, és kevesebb koncentrációs nehézségük volt, mint a placebocsoport tagjainak.

Rák

Az előzetes kutatások arra utalnak, hogy  a közönséges süngomba ígéretesnek tűnik a rák elleni védelemben. Egy 2011-ben a Food & Function című szaklapban közzétett tanulmányban például emberi sejteken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a növény segíthet a leukémiasejtek kiütésében.

Emellett a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban 2011-ben közzétett tanulmány szerint az oroszlánsörény-kivonat egerekben segített csökkenteni a rákos vastagbéldaganatok méretét. A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az oroszlánsörény segíthet a vastagbélrák elleni küzdelemben, részben azáltal, hogy növeli az immunválaszban részt vevő bizonyos sejtek aktivitását. Egy másik tanulmány szerint a kivonat segíthet csökkenteni a vastagbélrákos sejtek tüdőre való átterjedését. Azt azonban még túl korai lenne megmondani, hogy az oroszlánsörény segíthet-e megelőzni vagy csökkenteni a rákot az emberekben.

A süngomba lehetséges mellékhatásai

Keveset tudunk a hosszú távú használat biztonságosságáról és a süngomba-kiegészítők mellékhatásairól. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a süngomba súlyosbíthatja az allergiás és asztmás emberek tüneteit. Ezért fontos, hogy a süngomba vagy bármely más étrendkiegészítő használata előtt konzultáljon orvosával, ha allergiás és/vagy asztmás vagy bármilyen más egészségügyi problémája van.

Adagolás és használat

A süngombát számos ázsiai országban általánosan fogyasztják gyógyászati és kulináris célokra. A különböző előnyökhöz ajánlott adagolás azonban tanulmányok hiányában nem ismert.Terhes nőknek kerülniük kell a süngomba termékek használatát, mivel nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak meghatározására, hogy bármely adagolás biztonságos-e a terhesség alatt.

A növény széles körben megvásárolható az interneten, és az oroszlánsörényt tartalmazó étrend-kiegészítőket számos természetgyógyászati boltban és étrend-kiegészítőkre szakosodott üzletben is árulják. A süngombát általában porított formában árulják.